tel. +30 2312201102

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα Wi-Fi και πώς να τα διορθώσετε

Έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ το Wi-Fi να είναι άμεσα διαθέσιμο για ακρόαση μουσικής, ροή των αγαπημένων μας εκπομπών και μας επιτρέπει να εργαζόμαστε από το σπίτι που σπάνια σκεφτόμαστε να συνδεθούμε μέχρι να αντιμετωπίσουμε ξαφνικά ένα πρόβλημα Wi-Fi.

Η απώλεια σύνδεσης προκαλεί αναστάτωση στην καθημερινή ρουτίνα, αλλά τα περισσότερα προβλήματα Wi-Fi διορθώνονται εύκολα, ώστε να μπορείτε να επανασυνδεθείτε σχετικά γρήγορα. Όταν το Wi-Fi σας διακοπεί, μπορείτε να επαναφέρετε την πρόσβαση μόνοι σας αντιμετωπίζοντας ορισμένα από αυτά τα κοινά προβλήματα.

Αργή ή καθόλου πρόσβαση στο internet σε ορισμένα δωμάτια

Plugging an Ethernet cable into the back of a Wi-Fi router.
Casezy/Getty Images

Το Wi-Fi είναι ραδιοκύματα, που σημαίνει ότι ο δρομολογητής Wi-Fi σας εκπέμπει προς όλες τις κατευθύνσεις από μια κεντρική τοποθεσία. Εάν ο δρομολογητής σας βρίσκεται σε μια μακρινή γωνιά του σπιτιού σας, τότε καλύπτετε άσκοπα μεγάλο μέρος του εξωτερικού κόσμου. Εάν μπορείτε, μετακινήστε τον δρομολογητή σας σε μια πιο κεντρική τοποθεσία. Όσο πιο κοντά μπορείτε να βάλετε το ρούτερ σας στο κέντρο της περιοχής κάλυψης, τόσο καλύτερη λήψη θα είναι σε όλο το σπίτι σας.

Εάν έχετε εξωτερικές κεραίες, μπορείτε να δοκιμάσετε να τις προσαρμόσετε επίσης. Η εναλλαγή μεταξύ πλήρως κάθετων και πλήρως οριζόντιων θέσεων μπορεί να το βοηθήσει να φτάσει σε πολλές κατευθύνσεις.

Εάν ζείτε σε πολυκατοικία, άλλοι δρομολογητές μπορεί να παρεμβαίνουν στη δική σας. Το δωρεάν λογισμικό, όπως το NetSpot σε Mac, Windows και Android ή το Wi-Fi Analyzer για Android, μπορεί να σας δείξει κάθε κοντινό ασύρματο δίκτυο και ποιο κανάλι χρησιμοποιούν. Εάν ο δρομολογητής σας επικαλύπτεται με κοντινά δίκτυα σε συγκεκριμένα δωμάτια, εξετάστε το ενδεχόμενο να μεταβείτε σε ένα κανάλι με μικρότερη συμφόρηση.

Εάν τίποτα από αυτά δεν βοηθάει, το σπίτι σας μπορεί να είναι πάρα πολύ για να χειριστεί ένας δρομολογητής. Εξετάστε το ενδεχόμενο να αγοράσετε έναν ασύρματο επαναλήπτη ή να ρυθμίσετε έναν παλιό δρομολογητή που θα λειτουργεί ως ένας για να επεκτείνετε την εμβέλεια του κύριου δρομολογητή σας. Η αναβάθμιση σε ένα ασύρματο σύστημα πλέγματος ολόκληρου του σπιτιού μπορεί επίσης να βοηθήσει με νεκρά σημεία σε ορισμένες περιοχές του σπιτιού σας.

Αργό ίντερνετ παντού

Εάν η ταχύτητα του Wi-Fi σας είναι αργή ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε, δοκιμάστε να συνδέσετε έναν φορητό υπολογιστή απευθείας στο μόντεμ σας και δοκιμάστε την ταχύτητα του διαδικτύου σας χρησιμοποιώντας έναν ιστότοπο όπως το speedtest.net. Εάν οι ταχύτητες εξακολουθούν να είναι χαμηλές, το πρόβλημα είναι πιθανόν με τη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο και όχι με τον δρομολογητή σας. Επικοινωνήστε με τον πάροχο σας.

Εάν δεν είναι αυτό το πρόβλημα, μπορεί να είναι ότι το τρέχον ασύρματο κανάλι σας είναι υπερπληθυσμένο από τις συσκευές σας ή από εκείνες άλλων κοντινών δικτύων. Εξετάστε το ενδεχόμενο να αλλάξετε το κανάλι στο δρομολογητή σας στις ρυθμίσεις του δρομολογητή σας. Ωστόσο, κάθε μάρκα δρομολογητή το κάνει λίγο διαφορετικά.

Εάν αυτό δεν βοηθήσει, η πραγματοποίηση επαναφοράς εργοστασιακών ρυθμίσεων στο δρομολογητή σας και η επαναφορά του μπορεί να βοηθήσει. Στους περισσότερους δρομολογητές, υπάρχει ένα κουμπί Επαναφοράς που μπορείτε να κρατήσετε πατημένο με έναν συνδετήρα. Κάντε το για 30 δευτερόλεπτα και ο δρομολογητής θα πρέπει να έχει προεπιλεγμένες εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Εάν τίποτα από αυτά δεν λειτουργεί και το Διαδίκτυό σας είναι εντάξει σε ενσύρματη σύνδεση, ο δρομολογητής σας μπορεί να είναι νεκρός. Εάν ο δρομολογητής φαίνεται εντάξει, τότε μπορεί να είναι το μόντεμ σας, το οποίο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα συνδεσιμότητας εάν βγαίνει.

Μία συσκευή δεν μπορεί να συνδεθεί στο Wi-Fi

Dell's XPS 15 laptop being used on someone's lap.

Μερικές φορές αντιμετωπίζετε πρόβλημα Wi-Fi με μια συγκεκριμένη συσκευή. Είναι πιθανώς απλώς ένα στιγμιαίο πρόβλημα δικτύου. Δοκιμάστε να απενεργοποιήσετε το Wi-Fi στη συσκευή σας και, στη συνέχεια, να το ενεργοποιήσετε ξανά. Εάν αυτό δεν λειτουργεί, κάντε το ίδιο με τον δρομολογητή σας αποσυνδέοντάς τον και στη συνέχεια συνδέοντάς τον ξανά σε 30 δευτερόλεπτα αργότερα.

Εάν αυτό δεν βοηθήσει ή εάν το πρόβλημα εμφανιστεί ξανά, σκεφτείτε να διαγράψετε το τρέχον δίκτυό σας από τη λίστα των αποθηκευμένων δικτύων στη συσκευή σας και, στη συνέχεια, συνδεθείτε ξανά.

Εάν εκτελείτε Windows 10 ή 11, αναζητήστε «αντιμετώπιση προβλημάτων wifi» και ανοίξτε το αποτέλεσμα, το οποίο θα πρέπει να είναι «Εντοπισμός και επιδιόρθωση ζητημάτων δικτύου». Αυτό θα περάσει από μια σειρά διαγνωστικών που μπορεί να αποκαταστήσουν τη συνδεσιμότητα. Στο MacOS, μπορείτε να εκτελέσετε το Wireless Diagnostics. Κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Επιλογές και κάντε κλικ στο εικονίδιο AirPort (Wi-Fi) στη γραμμή μενού. Βρείτε Open Wireless Diagnostics και, στη συνέχεια, ακολουθήστε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη.

Εάν τίποτα από αυτά δεν λειτουργεί, σκεφτείτε να επανεκκινήσετε τη συσκευή.

Καμία συσκευή δεν μπορεί να συνδεθεί στο Wi-Fi

Εάν δεν μπορείτε να συνδεθείτε καθόλου στο Wi-Fi σας, συνδέστε τον φορητό υπολογιστή σας στο δρομολογητή απευθείας χρησιμοποιώντας ένα καλώδιο Ethernet και δείτε εάν μπορείτε να συνδεθείτε με αυτόν τον τρόπο. Εάν αυτό λειτουργεί, το Wi-Fi σας είναι το πρόβλημα – αλλά αν δεν λειτουργεί, τότε το Διαδίκτυό σας μπορεί να είναι εντελώς εκτός λειτουργίας. Ελέγξτε την ιστοσελίδα και τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης του ISP σας ή καλέστε τους για να δείτε εάν αναφέρουν προβλήματα. Μερικές φορές οι πάροχοι μπορεί να καθυστερήσουν λίγο να σημειώσουν προβλήματα, επομένως μπορείτε επίσης να ελέγξετε με έναν ιστότοπο παρακολούθησης όπως το Downdetector και να δείτε εάν άλλοι χρήστες στην περιοχή σας αναφέρουν προβλήματα.

Η επαναφορά του δρομολογητή σας μπορεί να διορθώσει μυριάδες προβλήματα και η αδυναμία σύνδεσης είναι ένα από αυτά. Πατήστε το κουμπί Επαναφορά στο πίσω μέρος του δρομολογητή με συνδετήρα για 30 δευτερόλεπτα και ο δρομολογητής θα πρέπει να έχει προεπιλεγμένες εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Εάν αυτό δεν ωφελεί, ίσως χρειαστεί να εξετάσετε το ενδεχόμενο αγοράς ενός νέου δρομολογητή. Υπάρχουν πολλές επιλογές σήμερα και η επιλογή της σωστής μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων επιλογών συνδεσιμότητας στο μέλλον. Αυτές οι επιλογές περιλαμβάνουν δρομολογητές πλέγματος, δρομολογητές εκτεταμένης εμβέλειας και δρομολογητές Wi-Fi 6.

Οι συνδέσεις πέφτουν σε τυχαίες στιγμές

Υπάρχει κάποιου είδους μοτίβο; Πέφτουν οι συνδέσεις κάθε φορά που χρησιμοποιείτε το φούρνο μικροκυμάτων; Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά ορισμένοι δρομολογητές έχουν πρόβλημα με αυτό, ειδικά στη συχνότητα 2,5 GHz ή εάν χρησιμοποιείτε παλαιότερο φούρνο μικροκυμάτων με προβλήματα θωράκισης.

Θα μπορούσε να είναι ότι αντιμετωπίζετε παρεμβολές από άλλα δίκτυα ή συσκευές. Εάν οι γείτονές σας είναι βαρείς χρήστες Wi-Fi σε μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα, αυτό μπορεί να σας επιβραδύνει. Η αλλαγή του καναλιού του δρομολογητή σας μπορεί να βοηθήσει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το NetSpot σε Mac και Windows και το Wi-Fi Analyzer για Android για να σας δείξει κάθε κοντινό ασύρματο δίκτυο. Εάν το δικό σας επικαλύπτεται με κοντινά δίκτυα, η μετάβαση σε ένα κανάλι με λιγότερο συμφόρηση στις ρυθμίσεις του δρομολογητή σας μπορεί να βοηθήσει.

Εάν αυτό δεν λειτουργεί, δοκιμάστε να πραγματοποιήσετε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων στο δρομολογητή σας πιέζοντας έναν συνδετήρα στη μικροσκοπική οπή πάνω του.

Το δίκτυο συνδέεται, αλλά δεν υπάρχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο

Μπορεί να ακούγεται σαν μια κουραστική συμβουλή, αλλά δοκιμάστε να επαναφέρετε το μόντεμ αποσυνδέοντάς το και συνδέοντάς το ξανά. Εάν αυτό δεν λειτουργεί, δοκιμάστε επίσης να επαναφέρετε τον δρομολογητή σας με τον ίδιο τρόπο, υποθέτοντας ότι πρόκειται για ξεχωριστή συσκευή.

Συνδέστε έναν φορητό υπολογιστή ή έναν επιτραπέζιο υπολογιστή στο δρομολογητή σας με ένα καλώδιο Ethernet. Εάν αυτό λειτουργεί, τότε ο δρομολογητής έχει πρόβλημα και ίσως χρειαστεί να γίνει επαναφορά. Εάν δεν υπάρχει ακόμα Διαδίκτυο, ωστόσο, μπορεί να έχετε διακοπή. Επικοινωνήστε με τον παροχό σας.

Το router κολλάει τακτικά και μόνο η επανεκκίνηση του βοηθά

Εάν ο δρομολογητής σας πρέπει να επανεκκινείται τακτικά, εξετάστε το ενδεχόμενο να του κάνετε πλήρη επαναφορά. Στους περισσότερους δρομολογητές, θα βρείτε ένα κουμπί Επαναφοράς που μπορείτε να κρατήσετε πατημένο με έναν συνδετήρα. Κάντε το για 30 δευτερόλεπτα και ο δρομολογητής θα πρέπει να προεπιλεγεί από τις εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, ο δρομολογητής σας μπορεί να είναι σε εξέλιξη. Η μόνη πραγματική επιλογή σας είναι να το επιστρέψετε εάν είναι εντός της περιόδου εγγύησης ή να αγοράσετε ένα νέο.

Η σύνδεση Wi-Fi χάθηκε όταν συνδέεστε ξανά στον υπολογιστή

Αυτό το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί στα Windows 10 λόγω προβλήματος με τη γρήγορη εκκίνηση. Η Γρήγορη εκκίνηση διατηρεί ορισμένες διαδικασίες σε λειτουργία, ώστε να μπορείτε να συνδεθείτε ξανά πολύ γρήγορα. Ωστόσο, αυτό μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει σφάλμα με το πρόγραμμα οδήγησης ασύρματης σύνδεσης που το εμποδίζει να επανασυνδεθεί σωστά στο Wi-Fi. Βραχυπρόθεσμα, μπορείτε να απενεργοποιήσετε τη γρήγορη εκκίνηση για να αποτρέψετε αυτό το πρόβλημα. Αναζητήστε Επιλογές ενέργειας στη γραμμή αναζήτησης των Windows 10 ή των Windows 11 και μεταβείτε σε αυτήν την ενότητα του Πίνακα Ελέγχου. Επιλέξτε Choose What the Power Button Does στο αριστερό μενού και, στη συνέχεια, δείτε τη νέα ενότητα Shutdown Settings. Βρείτε την επιλογή Ενεργοποίηση γρήγορης εκκίνησης και βεβαιωθείτε ότι έχει αποεπιλεγεί.

Μακροπρόθεσμα, ο προσαρμογέας ασύρματου δικτύου σας μπορεί να χρειαστεί να ενημερώσει το πρόγραμμα οδήγησης για να διορθώσει τυχόν σφάλματα που προκαλούν αυτό το πρόβλημα.

Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης Wi-Fi

Selecting the Wi-Fi devices on a smartphone.

Εάν πραγματικά δεν μπορείτε να θυμηθείτε τον κωδικό πρόσβασης Wi-Fi και δεν υπάρχουν σημειώσεις ή κάρτες με αυτόν γραμμένο κάπου, θα πρέπει να επαναφέρετε τον δρομολογητή σας. Χρησιμοποιήστε έναν συνδετήρα για να πιέσετε τον κρυφό διακόπτη στην οπή καρφίτσας στο πίσω μέρος του δρομολογητή σας για 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, θα πρέπει να έχει προεπιλεγμένες εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Άγνωστες συσκευές στο δίκτυο Wi-Fi μου

Συνδεθείτε στην εφαρμογή Wi-Fi ή στις ρυθμίσεις διαχειριστή . Αναζητήστε μια λίστα με τις τρέχουσες συνδεδεμένες συσκευές και εντοπίστε τις συσκευές που δεν αναγνωρίζετε. Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι αυτές δεν αντιπροσωπεύουν συνδέσεις που δεν είχατε συνειδητοποιήσει ότι έχετε — κάθε έξυπνη συσκευή θα έχει τη δική της σύνδεση, για παράδειγμα, και μπορεί να έχει μερικούς περίεργους τίτλους αν δεν τις ονομάσετε. Μπορούν επίσης να συνδεθούν κονσόλες παιχνιδιών και τηλεοράσεις.

Εάν έχετε αποκλείσει όλες τις πιθανές συσκευές σας και εξακολουθείτε να υπάρχει μια ή δύο συνδέσεις που δεν αναγνωρίζετε, είναι πιθανό κάποιος άλλος να παραβιάσει το δίκτυο Wi-Fi σας. Σε αυτήν την περίπτωση, αναζητήστε στις ρυθμίσεις σας μια επιλογή για να αποκλείσετε αυτές τις συσκευές στο Wi-Fi σας και να απαγορεύσετε τις διευθύνσεις MAC τους, αν είναι δυνατόν. Στη συνέχεια, αλλάξτε τον κωδικό πρόσβασης Wi-Fi και επανεκκινήστε τον δρομολογητή σας. Αυτό μπορεί να μην σταματήσει ιδιαίτερα αποφασισμένους χάκερ, αλλά συνήθως αρκεί για να διώξετε ανεπιθύμητους επισκέπτες από το δίκτυό σας.

Μια πρόσφατη ενημέρωση χάλασε το Wi-Fi

Windows update settings menu.

Αυτό μπορεί να συμβεί με ορισμένες ενημερώσεις λειτουργικού συστήματος. Οι ενημερώσεις των Windows 10 στα μέσα του 2020 είχαν σφάλματα που εμπόδισαν ορισμένους χρήστες να συνδεθούν στα δίκτυά τους Wi-Fi ή ακόμη και να δουν μια σύνδεση Wi-Fi. Παρόμοιες ενημερώσεις σε iOS, Android και άλλες πλατφόρμες έχουν επίσης δημιουργήσει σφάλματα στο παρελθόν που διακόπτουν τις συνδέσεις Wi-Fi.

Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι καλύτερο να περιμένετε για μια ενημέρωση κώδικα που διορθώνει το πρόβλημα. Εν τω μεταξύ, καταργήστε την ενημέρωση και επαναφέρετε το σύστημά σας σε παλαιότερη έκδοση για να επαναφέρετε τη συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο.

Ενώ οι δρομολογητές μπορούν να διαρκέσουν για χρόνια χωρίς να χρειάζεται αντικατάσταση, να θυμάστε ότι ορισμένα προβλήματα μπορεί να αναπτυχθούν με την ηλικία — ένας δρομολογητής μπορεί να αρχίσει να στερείται υποστήριξης για νέες ενημερώσεις συσκευών και παρόμοια ζητήματα που τον εμποδίζουν να λειτουργεί σωστά (όπως φαίνεται όταν η Apple διέκοψε το AirPort Extreme , για παράδειγμα). Αυτό είναι ένα σημάδι ότι ήρθε η ώρα να αναζητήσετε νέο δρομολογητή.

Πηγή: Digital Trends

You might be interested in …